Runstenar i Västmanland
Under 2023 har vi restaurerat ett antal svårt skadade runstenar i Västmanlands län på uppdrag av Länsstyrelsen. Det mesta arbetet utfördes på plats ute i fält, men ett mindre runstensfragment togs in till verkstan för att kunna åtgärdas under mer kontrollerade former.
Västerås 275:1

Runstenen står på en gräsplätt invid väg som idag är hårt trafikerad med tung trafik eftersom området hyser ett flertal stora industrier samt lager- och distributionslokaler.

Den står nedstucken direkt i marken vilket medför risk för påkörningsskada varje gång gräset klipps.

Ristningssidan, mot sydsydost, före åtgärder. Notera de skadade lagningarna och sprickan mellan den övre och undre delen av runstenen. Stenen sattes ihop 1936 men lagningen är betydligt yngre än så, kanske tio år.

Kortsida, mot västsydväst, före åtgärder. Även här syns sprickan mellan de båda delarna eftersom lagningen har gått sönder.

Baksidan, mot nordnordväst, före åtgärder. Lagningen i sprickan är gravt skadad och utrymmet mellan de båda delarna, bakom lagningen, var inte bara vattenfylld utan här hade också ett flertal insekter etablerat. Trots den rikliga påväxten av lav anas en och annan lagning även på andra delar av stenytan.



Kortsida, mot ost-nord-ost, före åtgärder.




































Björksta 168:1

Runstenen står på en kulle i parken vid infarten till Målhammar gård.

Stenen är ristad på två sidor.

Ristningssidan, mot nordost, före åtgärder. Notera sprickan.

Ristningssidan, mot sydväst, före åtgärder. Även från denna sidan syns sprickan under lavtäcket.

Kortsida, mot sydost, före åtgärder.

Kortsida, mot nordväst, före åtgärder.

Som sägs ovan lutar runstenen oroväckande.

Spännbanden syftar till att hålla ihop stenen när den ska ställas i lod. Om det uppstår kraftiga ryck i samband med detta finns risk att sprickan vidgar sig och i allra värsta fall att övre delen faller av.

Området närmast ”framför” stenen måste grävas ur för att den ska kunna flyttas i rätt läge. Här har en försiktig grävning påbörjats för att undersöka hur förhållandena är. Innan marken grävs upp måste runstenen säkras så den inte kan falla omkull.

Maskinerna på plats. Liksom basen till träställningen. Dags att spänna fast runstenen.

När runstenen är fixerad, säkrad med spännband, i traktorgrävarens skopa fortsätter arbetet med att gräva upp marken närmast framför.

Så långt möjligt utfördes arbetet för hand.

När tillräckligt med material är uppgrävt kan runstenen flyttas.

Träställningen komplett, dags att fixera runstenen med ytterligare två punkter så dem inte faller i sidled när den ska flyttas.

Runstenen är nu fixerad i tre punkter. Dels i traktorgrävarens skopa, det gula bandet till höger i bilden ovan. Dels i sidled, ett band till den gröna lastbilens dragkrok i bakgrunden och ett band till grävmaskinens arm i förgrunden. Nu kan den flyttas långsamt framåt i rätt läge med enbart handkraft och ett spett.

Runstenen i lod. Dags att kila fast den.

Runstenen kilas fast med ett antal större stenar.

Samt makadam.

Rengöring pågår, ena sidans övre del klar.

När den rengjorda ytan torkat träder sprickan fram och blir synlig på ett helt annat sätt, jämför bild ovan före åtgärd.

Öppna spjälkningar limmades fast/fylldes med lim.

Ristningssidan, mot nordost, efter åtgärder. Notera sprickan.

Ristningssidan, mot sydväst, efter åtgärder. De mindre stenarna lades dit för att markera en gräns mot gräset.

Kortsida, mot sydost, efter åtgärder.

























