Restaurering och konservering av runstenar i Östergötland

På uppdrag av länsstyrelsen har vi åtgärdat ett antal av länets runstenar. Bläddra bland bilderna nedan för dokumentation från det operativa arbetet.


Skärkind 401:1

Runstenen stod nedstucken i marken, fastkilad med stora stenar. En genomgående spricka hade tidigare lagats med lim och dubb. Den över 2 meter höga stenen lutade kraftigt framåt och riskerade falla omkull och i samband med att runstenen åtgärdades utförde vi därför även förbättringar av grundläggningen. Lerjord grävdes undan och ersattes med makadam, ett dräneringsrör som leder bort vattnet från stenen lades ner och ytskiktet kring stenen i slänten kompakterades för att leda undan ytvatten. Runstenen lyftes upp och de spruckna delarna togs isär. Dubb avlägsnades liksom allt gammalt lim. De rengjorda brottytorna krysshamrades för att ge det nya limmet/fogmassa bra fäste och tillräckligt utrymme. Nya hål för dubbar borrades, dubbarna limmades fast med så kallad ankarmassa varpå bitarna passades samman och limmades ihop med mineraliskt bruk, se bilder nedan.

Kuddby 166:1

Runstenen står i en beteshage och då kreatur gärna vill gnida sig mot träd och stenar kan detta ha medverkat till att runstenens kraftiga lutning. Efter att stenen försiktigt rests i omgångar tills att den stod lodrätt kunde vi åtgärda ristningssidan, som var angripen av lav och alger. Ytan rengjordes mekaniskt med mjuka borstar och ånga. Avslutningsvis sköljdes stenen av med rent vatten och alla sidor duschades med etanol.


Högby 11:1

Stenen står på en åsrygg, nedstucken i marken och fastkilad med stenar med kraftig lutning. Runstenens båda ristningssidor var angripna av lav och annan växtlighet som koloniserat inne i stenen, under det spjälkade ytskitet. Runstenen restes lodrätt och förankrades med kilstenar. Tunnflytande bruk injicerades med spruta och kanyl i områden med bom, alternativt togs lösa bitar av, rengjordes och trycktes fast i bruk. Sprickor fylldes/förslöts med pigmenterat lagningsbruk. Stora områden var i så dåligt skick att spjälkade delar fick limmas fast för att ytan skulle kunna rengöras utan risk. Rengöringen utfördes därpå först torrt med skalpell innan båda ristningssidorna rengjordes ytterst försiktigt med mjuka borstar av nylon i kombination med vatten och ånga. Avslutningsvis sköljdes ytan av med rent vatten och duschades med etanol. Bläddra bland bilderna nedan för att se dokumentation från arbetet.