Konservering av Höganäsurnan i Ramlösa brunnspark
Uppdragsbeskrivning
Kortfattat kan uppdraget sägas vara att rengöra och reparera urnans skador. I uppdraget ingår även att ta bort och ersätta järndubbarna som håller båda hänklarna på plats samt att retuschera äldre iögonenfallande lagningar. Det är detta operativa arbete som beskrivs nedan.
Det operativa arbetet
Arbetet som utfördes i olika steg under 2024. Efter ett inledande möte på plats med Sofia Rydell och Georg Hermann i början av maj, där vi tillsammans tittade på skadebilden och resonerade kring såväl praktiska frågor som tillvägagångssätt och tidplan byggde vi en ställning kring urnan några veckor senare. Syftet med ställningen var dels att göra en fördjupad undersökning av skadorna från nära håll samt att få en bättre uppfattning om hur urnans olika delar var sammanfogade. Dels att användas som arbetsplattform när urnan skulle demonteras, vi hade tämligen snabbt avfärdat idén om att utföra arbetet på plats. Arbetet bör ske i kontrollerad miljö, det vill säga inomhus, vilket visserligen medför andra komplikationer eftersom urnan då måste lyftas ner, demonteras och transporteras. Men eftersom urnans betongsockel var sprucken och skulle bytas ut mot en ny i granit var vi hur som helst tvungna att lyfta ner urnan. Transporten till och från verkstan blev därmed ett mindre bekymmer, den stora utmaningen var att plocka isär och lyfta ner urnans delar utan att tillfoga ytterligare skador. Ett riskfyllt moment, inte minst med tanke på urnans skadebild, som behövde planeras i minsta detalj.
Första momentet i verkstan var att rengöra urnan. Rengöring handlar i det här fallet om att avlägsna biologisk påväxt i form av alger, lav och mossa. I och med att urnan står i en park är den väldigt utsatt för sådan påväxt vilket syns på bilderna nedan. Det är framförallt olika lavar som fått fäste på ytan, vilket förstås är missprydande men värre än så; laven orsakar dessutom skador på godset genom sina små rötter. Vi valde att rengöra med ånga och mjuka borstar, en metod där man har full kontroll över vad som sker i varje del av processen.
När urnas alla delar var rengjorda var det dags att limma och laga. Vi gjorde en mängd prover för att hitta rätt kulör på lagningsbruket och använde många timmar åt att ta isär och limma fast fragment som satt löst. Men det mest tidskrävande momentet var utan tvekan att åtgärda de bägge hänklarna. Båda var i mycket dåligt skick och hade spruckit sönder. Orsaken till de svåra skadorna var rostigt järn inne i hänklarna. Hänklarna visade sig vara monterade med järndubbar i urnan och järnet hade med åren börjat rosta, vilket innebär att det även expanderar. Det expanderande järnet hade med andra ord sprängt sönder hänklarna inifrån. Järndubbarna har även orsakat skador på själva urnan. Allt järn behövde därför plockas bort vilket innebar att vi fick bryta isär hänklarna för att sedan limma ihop dem igen och knacka bort allt bruk kring dubbarna på urnan. Ett annat lite komplicerat moment var att sätta tillbaka de reparerade hänklarna. I princip gjorde vi på samma sätt som innan, men använde nu syrafast rostfritt stål istället för vanligt järn. Avslutningsvis gjorde vi en mängd retuscher på både äldre och nya lagningar så att de ska smälta in och inte synas vid ett första ögonkast. Dock lämnades några äldre lagningar utan åtgärd eftersom vi bedömde att dessa var i bra skick såväl tekniskt som estetiskt. I oktober var det dags att ställa tillbaka urnan i Ramlösa brunnspark. Nu på en ny granitsockel. Inte heller här gjorde vi några förändringar utan återställde alltsammans så som innan, förutom att den nya stången är av syrafast rostfritt stål. Följ arbetet i bildspelet nedan.







































































































