Djäkneberget i Västerås

I november förra året utförde vi en skadebesiktning av ett tjugotal objekt/minnesstenar på Djäkneberget. I de flesta fall var skadorna förhållandevis harmlösa men fyra objekt hade så pass allvarlig skadebild att de bör åtgärdas omgående, vilket vi också föreslog. I ett fall handlade det om att göra en fördjupad undersökning och i tre fall handlade det om att utföra operativa åtgärder. Vi fick senare i uppdrag att utföra det operativa arbetet på tre av dessa objekt, vilket redovisas i ord och bild nedan.

Kalkstenspelare, objekt 494

Den höga kalkstenspelaren åtgärdades enligt förslaget vilket innebar att de bägge kortsidorna först rengjordes med vatten och mjuka borstar. Därpå rengjordes den vertikala sprickan från organiskt material genom att vatten fick flöda igenom i flera omgångar till dess att vattnet som rann ut inte längre var smutsigt. Sprickan blåstes torr med tryckluft varefter den tätades med bruk (fogades) längs de båda kortsidorna. Fogarna fick bränna över natten innan tomrummet fylldes upp med bruk. Avslutningsvis patinerades lagningarna för att smälta in i kalkstenen. Se bildserier från arbetet med de olika objekten här under.

Konformad kalkstenspelare

Det visade sig att den konformade kalkstenspelaren inte bara var avbruten upptill, den hade även lossat från sin låga granitsockel. Vi fick alltså böja med att sätta fast pelaren, vilket innebar att den lyftes upp, att det gamla fästbruket knackades bort med mejsel och hammare, att båda ytorna (kalkstenens undersida och granitsockelns ovansida) rengjordes och att pelaren ställdes i nytt fästbruk. När pelaren åter stod fixerad rengjordes den i sin helhet innan skadan i den övre delen åtgärdades. Också här knackade vi loss den gamla lagningen och ersatte den med en ny.

Granitportal, objekt 467

Objektet utgörs av tre delar där två granitpelare bär upp en granitbalk. Pelarna står nedstuckna i marken och är fastgjutna med betong. Den ena pelaren är helt oskadad medan den andra har en genomgående spricka. Balken i sin tur har två sprickor, men den är å andra sidan förstärkt med en järnbalk på ovansidan. Exakt hur det ser ut är omöjligt att avgöra från backen varför vi föreslog att en ny syn skulle göras, från lift. Vi kunde då titta närmare på hur det hela är utfört. Av allt att döma är granitbalkens skada åtgärdad vid två tillfällen, först med plattjärn och därefter med en u-balk, också denna av järn. Vid besiktningen framkom att plattjärnen är angripna av gravrost medan u-balken enbart har spår av ytlig korrosion. U-balken har med andra ord inte försvagats och om man utgår från att den är dimensionerad för att bära upp den spruckna granitbalken finns ingen anledning till oro. Den är lika stark nu som när den monterades. Det man däremot kan fundera över är hur u-balken är infäst i granitbalken. Eftersom u-balken har fyllts med betong är infästningen täckt med en betongkaka vilket gör att det inte går att svara på frågan om hur balkarna sitter ihop. Av samma skäl kan man inte heller bedöma om infästningen har försvagats. Enligt min uppfattning finns ingen anledning till omedelbara åtgärder, det finns inget som tyder på att balken kommer brytas av och falla ner. Tvärtom tror jag den kommer hålla många tiotal år. Samtidigt får man ha i åtanke att det kan få förödande konsekvenser om portalen rasar ner. Vårt förslag var därför att man håller sprickorna under uppsikt. En enkel metod är att fylla sprickorna med ett hårt men relativt svagt material, exempelvis gips eller kalkbruk. Om/när balken rör sig kommer det tillförda materialet spricka och man får en indikation på hur fort eller långsamt man behöver agera. På längre sikt behöver förstås granitbalken repareras på nytt och då bör även den skadade pelaren åtgärdas. Arbetet bör så långt möjligt utföras på plats och pelarna bör stå kvar.